Tien dingen die je mogelijk nog niet wist over de buizerd

Al enkele decennia is de buizerd een vogel met potentie. Het is daarom logisch dat wij aandacht besteden aan deze vogelsoort. Onze correspondent nam contact op met buizertoloog Asmodius Horatius de Lange. Hij gaf ons tien verbazingwekkende feiten mee over de buizerd.

  1. De naam buizerd is een verbastering van de termen ‘buienradar.nl’ en ‘Zerg rush’.
  2. Een buizerd kan wel 900 jaar oud worden, mits je hem regelmatig bijknipt en besprenkelt met olijfolie van een gerenommeerd merk.
  3. Oorspronkelijk was ‘een buizerd stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen’ de gangbare vorm van het bekende spreekwoord. Uit onderzoek bleek dat buizerds zich überhaupt weinig aan stenen stoten. De buizerd is daarna vervangen door de ezel. De buizerd was not amused.
  4. De prijs die eetcafés hanteren voor een broodje buizerd, is een goede weerspiegeling van de economische toestand van het land waar het eetcafé gelokaliseerd is.
  5. Van de stemgerechtigde buizerds ging in 2010 slechts 17 procent naar het stemloket.
  6. Wereldwijd zijn er per snackbar ongeveer 3.200 buizerds. In Colombia is de buizerd/snackbar ratio het hoogst, namelijk 19.800 buizerds per snackbar.
  7. De buizerd dankt zijn karakteristieke worteloranje kleur aan een kleurstof ontgonnen uit middeleeuwse koekblikken. Zonder deze kleurstoffen zou een buizerd groen zijn. Net als een kikker.
  8. Buizerdbloed licht op onder een blacklight, behalve als je daar écht geen zin in hebt.
  9. In 2021 was ‘Stokbrood’ de meest voorkomende jongensnaam onder buizerds en ‘Windows XP’ de meest voorkomende meisjesnaam.
  10. In één jaar slikt een gemiddelde Nederlander onbewust zo’n negentien buizerds in tijdens zijn of haar slaap.